Sådan gør vi

#Fraørkentiloase

Vi startede med at nedsætte et bæredygtighedsudvalg, der står for vores ESG-rapportering og indsats på vej mod at blive mere bæredygtige. Vi lavede en dobbelt væsentlighedsanalyse og fandt frem til 4 områder, der både ville gavne vores sociale milø, mindske vores klimabelastning og gøre noget for biodiversiteten. På disse sider kan du læse om vores biodiversitetsprojekt, som vi har valgt at kalde "Fra ørken til oase". Vi har kontor i en større et-plansvilla, så vi har en have rundt om huset, som bestod af et levende hegn ud mod vejen, lidt kratskov i bunden af haven og ellers en tør græsplæne, der kun havde besøg af krager. En plænerobot holdt græsvæksterne nede. Til at starte med, skulle vi have udarbejdet en score for hvordan vores situationen var.

Vi fandt ud af, at Aarhus Universitet - Nationalt Center for Miljø og Energi havde udarbejdet et scorecard, som kunne bruges. Vi gennemgik haven og fik en score på 11 ud af maksimalt 60 point. Ikke imponerende - og i øvrigt som mange moderne parcelhushaver, ejet af folk, der ikke rigtig gider havearbejde. Ud fra scorecardet kunne vi se, hvad vi kunne gøre, for at få flere point - så det var jo bare at gå i gang.

Det første vi gjorde var at slukke for plæneklipperen. Resultatet viste sig hurtigt. På kun 3 uger havde vi en blomstermark i stedet for en tør græsplæne, og de første insekter indfandt sig næsten med det samme. Det gav blod på tanden, så vi besluttede at udvide indsatsen med træstammer, slåede stier, næringsfattigt bed, bed med vilde blomster og en padde-/insektvold.

Vi kontaktede den lokale anlægsgartner, som havde maskinerne til at fræse bed-arealerne op, så de var klar til at så i, og da de havde været forbi, organiserede vi en eftermiddag, hvor alle medarbejderne deltog i projektet, der både gav vores indsats et effektivt skub - men også gav noget på det sociale. Endvidere blev det besluttet, at stoppe med brugen af ukrudtsgift i haven, så nu bliver den manuelt luget en eller to gange om året for uønskede vækster.

Vi etablerede ca. 120 kvadratmeter blomsterbed, hvor vi såede 28 forskellige vilde hjemhørende blomsterarter. Vi etablerede et næringsfatttigt bed på 30 kvadratmeter ved at grave 10 cm af græsset og fylde op med støbemix. Ideen med det er, at lave et sted hvor de hjemhørende arter i lokaleområdet, der favoriserer næringsfattigt miljø, kan etablere sig af sig selv. Vi lagde to træstammer ud som kan bruges til at sidde på - og som bare skal ligge - og forhåbentlig over tid udvikle sig til insekthoteller, i takt med de forgår naturligt.

De afgravede materialer er blevet lagt i en nord-syd-liggende vold, som solen skinner ned på hele året. Det giver en temperatur, der er lidt højere ned den omkringliggende jord. Volden kommer til at fungere som overvintringsplads for padder og insekter.

Vi har lagt nye kabler ud til plænerobotten, som klipper en sti gennem de "Gro i fred arealer", der tidligere var græsplænen - hvoraf nogle ligger i skygge og andre i sol - hvilket favoriserer forskellige arter. Den klippede sti favoriserer lave vækster, som nu ikke bliver kvalt af de høje plantearter. Stien inviterer til at interesserede kan gå igennem haven og få inspiration til egne projekter

Vi har sat skilte op, der forklarer hvad de enkelte initiativer er, så besøgende i haven ikke bare tror, at det er et misligholdt areal, men at tingene er etableret sådan med fuldt overlæg. Og resultatet af anstrengelserne er ikke udeblevet. Der gik ikke lang tid, før vi både havde harer, agerhøns, pindsvin, flere fuglearter, sommerfugle, en summen af insektliv og besøg af råvildt i haven.

Vores blomsterbed nåede ikke at blive helt så flot, som vi havde håbet - men sandheden er nok, at vi kom for sent i gang med at så, hvilket har medført, at nogle af blomsterne ikke nåede at vokse ud i fuld størrelse.

Vinterhaven

I vinter har vi ikke rørt haven. Det betyder, at græsser og blomster på alle arealer har fået lov til bare at gå ud og blive ståene. De lange døde plantestængler inviterer ikke ligefrem til gåtur i haven, men til gengæld har de en funktion. De virker som insektskjul, og beskytter de overvintrende insekter i jorden mod dels fugle og mod vind og vejr.

Kommende initiativer i haven

Vores arbejde med at udvikle på biodiversiteten er ikke slut. I 2025 har vi planer om flere tiltag.

I starten af april skal blomsterbed og "Gro i fred arelaerne" slås, og plantematerialerne fjernes. Planen er at lægge dem ned i forlængelse af paddevolden, hvor de vil rådne og give føde til forskellige insekter. Meningen er at fjerne næringsstoffer fra arealerne, så de bliver med tiden bliver næringsfattige. Der er masser af næringsrige arealer i Danmark, så der er brug for flere næringsfattige arealer for at udvikle den dertil hørende fauna og flora. Vores blomsterbed skal fræses op igen og gensås med nye frø - denne gang i god tid. Vi skal have sat forskellige fuglekasser op i træerne, og der skal sættes bistade op. Vi overjer også, om der skal etableres beplantning, der tilgodeser fuglelivet med forskellige bær.

Hver kvadratmeter tæller!

Byggeriets Kvalitetskontrol A/S
Ådalen 15
DK-6600 Vejen